x

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
 
Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi çok kolaydır, çok çabuk öğrenirler diye ahkam kesenlere inanmayın. Evet, köpeklerin biz insanoğlundan daha çabuk ve daha iyi öğrendikleri tartışmasızdır.
 
Düzenli ve iyi bir tuvalet eğitimi almış köpekler, hasta olmadıkları sürece yapmamaları gereken yerlere tuvalet yapmazlar. Öte yandan insanoğlu için aynı durum çok geçerli değil. Köprü altları, ağaçları, binaları bırakın, Taj Mahal’de bile çekinmeden çiş yapanları görmüşlüğüm vardır.
 
Koca adamlara annelerinin öğretemediğini, kamu spotları anlatmaya çalışa dursun, ben konumun insanların köpeklerin tuvalet eğitimi olmasından memnunum.
 
Yavru köpeklerin tuvalet eğitimi zaman, sabır ve daha çok zaman, sabır ve bolca sevgi gerektirir. İnsan örneğini hatırladığınızda köpeğin tuvalet eğitiminin alacağı bir kaç hafta ya da ayda sabır göstermenizi çok fazla bir şey olmamalı.
 
Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
 
Güvenli Bölge Oluşturun
 
petexpertise.competexpertise.com
Yavru köpeğin tuvalet eğitimine, kaç haftalık olduğuna bakmaksızın, eve geldiği ilk gün başlamakta fayda var. Bunun için yavru köpeğiniz daha eve gelmeden onun güvenli bölgesini oluşturmakta fayda var.
 
Güvenli bölge köpeğinizin erişkin konumuna geldiğinde içinde rahatça hareket edebileceği büyüklükte bir köpek evi / kafesi, etrafı parmaklıkla çevrilmiş bir alan ya da güvenli bir oda olabilir.Bu alan yavru köpeğinizin başında olamadığınız, onu kontrol edemediğiniz  zamanlarda vakit geçirmesi ve uyuması içindir.
 
Güvenli bölgede köpeğin yatağı, yemek ve su kapları ve oyuncakları bulunur.
 
Güvenli Bölgeye Tuvalet Pedlerini  Yerleştirin
 
Güvenli bölgenin tamamını tuvalet pediyle kaplayın. Veterinerlerden ve petshoplarda satılan köpekler için üretilmiş tuvalet pedlerinden ya da eczanelerde bulunan yatan hastalar için üretilmiş tuvalet pedlerinden kullanabilirsiniz.
 
Tuvalet pediyle eğitimde yapılan en büyük yanlış, başta köpeği sadece pede alıştırmak, ardından dışarıda tuvaletini yapmasını öğretmeye çalışmaktır.
 
Tuvalet pedi burada sadece eğitim süresince olacak tuvalet kazalarını önleme ve köpeğin evin diğer bölümlerini kirletmesine imkan vermeme amacıyladır. Bu süreçte köpeğin asıl tuvalet eğitimi dışarıda verilecektir.
 
Köpeğiniz ufak ırksa ve büyüdüğünde de evde sadece pede yapmasını istiyorsanız, o zaman tuvalet pedlerini ana tuvalet alanı olarak kullanın.
 
Tuvalet için sürekli dışarı çıkarılmasına rağmen, başlangıçta pedlerle kaplanmış alanın tamamında tuvalet kazalarının yaşanması mümkündür. Kirlenen pedleri hemen değiştirin. 8 haftadan büyük yavru köpekler için bu süreç  yaklaşık 2-5 gün sürecektir.
 
Eğitim Süresince Pedlerin Sayısını Azaltın
 
Köpekler iç güdüsel olarak yemek yedikleri ya da uyudukları yerin çok yakınına tuvaletlerini yapmaktan hoşlanmazlar. Köpeğiniz bu içgüdüsel davranışını, eğitim için avantaj olarak kullanın. Yemek ve uyuma alanına en yakın pedlerden başlayarak, eğitim süresince düzenli olarak pedlerin sayısını azaltın.
 
Her iki-üç günde, bir tane pedi eksiltin ve her seferinde ufak bir alanı boş bırakın.  Pedlere tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil, pedlere tuvaletini yapacaktır. En son kalan tek pedin yemek ve uyuma alanına en uzaktaki ped olmasına dikkat edin.
 
Böylece köpeğinizle ilgilenemediğiniz anlarda, tuvalet rutinine ayak uyduramadığı zamanlarda yaşanacak kazalar, pedlerin olduğu bölümle sınırlı kalacaktır.
 
Tuvalet Yapması Gereken Yeri Öğretin
 
photo credit: crexrel via photopin ccphoto credit: crexrel via photopin cc
Yavru köpeğinize tuvalet yapması gereken doğru yeri öğretmeye ilk günden başlayın. Köpeğinizi eve getirdiğinizde muhtemelen heyecandan, yeni güvenli alanına hemen tuvaletini yapmıştır. Yavru köpeğinizi tuvalet için ilk kez dışarı çıkartırken, bu pedlerden daha önce ıslanmış olanlardan birini alın.
 
Yavru köpeğiniz daha önce hiç dışarı çıkmamışsa ürkebilir ya da tuvaletini dışarıya yapmak istemeyebillir. Dışarıda köpeğinizin tuvaletini yapabileceği uygun bir yere pedi serin. Patilerinin altında hala yumuşak pedin olması, köpeğinizi dışarıda tuvaletini  yapmak için cesaretlendirecektir.
 
Tuvalet  İçin Anahtar Kelime Öğretin
 
Köpeğinize tuvalet için anahtar kelime öğretin. Tuvaletini dışarıda yaparken ona sakin ve yüksek olmayan bir ses tonuyla “tuvalet zamanı” “hadi toto ” gibi bir söz kullanabilirsiniz. Tuvaletini bitirdiği zaman ise onu nazikçe ödüllendirin. Aferin kızıma/ oğluma diyerek övün. Ona ödül maması verin ya da onunla oyun oynayın.  Bunu sürekli tekrarlarsanız, köpeğiniz “hadi tuvalete” sözüyle, tuvalet yapma eylemi arasında bağlantı kuracak, ödüller sayesinde tuvaletini  dışarıya yapmanın olumlu bir davranış olduğunu öğrenecektir. Ayrıca komutla tuvalet yapmayı öğrenmesi, köpeğinizin tuvaletini yapacağı uygun yeri sizin seçmenize yardım eder.
 
Tuvalet Saatlerini Düzenleyin
 
Köpeğinizin tuvalet saatlerini düzenlemek, sağlam tuvalet eğitiminin temelini oluşturur. Köpeğinizin tuvalet saatlerini düzenlerken dikkat etmeniz gereken noktalar.
 
photo credit: Gabeat. via photopin ccphoto credit: Gabeat. via photopin cc
Zaman Çizelgesi Oluşturun 
8-10 haftalık yavru köpek yaklaşık 2 saat boyunca tuvaletini tutabilir, dolayısıyla her iki saatte bir tuvalete çıkarılması gerekir.
 
Yavru köpeğiniz büyüdükçe, ırkının boyutuna bağlı olarak daha uzun sürelerde tuvaletini tutmayı öğrenecektir. Orta-büyük boy ırk yavru köpek, kaç aylıksa, o kadar saat tuvaletini tutabilir. 3 aylık köpek, 3 saat, 4 aylık köpek, 4 saat olarak hesaplayabilirsiniz. Ufak ırklarda bu süre çok daha kısadır.
 
Aktivitelerini Düzenleyin
Köpeğinizin ırkının ve yaşının yanı sıra yaptığı aktivitelerde tuvalet planlamasında önemlidir.
 
8-10 haftalık bir yavru için 2 saatlik rutine ek olarak, köpeğiniz uykudan her uyandığında, yemek yedikten ve su içtikten 10-20 dakika sonra, oyun oynadıktan sonra tuvalete çıkma ihtiyacı duyar.
 
Vücut Dilini Gözlemleyin 
Köpeğiniz yerleri koklayarak, vücut diliyle  size tuvalet yapacak yer aradığı mesajını verdiğinde köpeğinizi hemen tuvalete çıkarınız.
 
Yavru köpekler gece maksimum 7-8 saat boyunca, tuvalet ihtiyacı duymadan uyuyabilirler. Ancak sabah kalkar kalkmaz ilk işiniz onu tuvalete çıkarmak ve su vermek olmalıdır.

© 2019 Bayraktar Evcil Zafer Bayraktar Tüm hakları saklıdır.

RapidSSL, Visa, Mastercard
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.